събота, 9 април 2011 г.

10 страхотни храни и добавки за здраве и бърз метаболизъм

Представете си, че в магазините има отделна секция за стоки наречена "стоки забързващи метаболизма". Какво мислете, че ще откриете там? Кока кола? Ммм - не! Сладолед? Със сигурност не! Бял хляб? Не, не, не! Десетте храни, които ще разгледаме сега се отразяват на организма като кардио тренировките. Тези храни служат за забързване на метаболизма, а също така и за по-дълъг и здравословен живот. А кой не би искал това? Чрез включването на тези 10 храни във Вашата диета ще спомогнете за изгарянето на мазнините и ще увеличите Вашата мускулна маса.

1. Боровинки

"Антиоксидант" се очертава да е една от най-модерните думи през това десетилетие. Всеки от нас се нуждае от повече антиоксиданти, всеки иска повече антиоксиданти, всеки купува храни с антиоксиданти... Но знаем ли какво точно е това?

Окисляването е процес в тялото, при който електроните се извличат от веществата чрез химична реакция. Когато тялото Ви претърпява оксидативен стрес, например като сте болни или след тренировка, от това окисление се получават т. нар. "свободни радикали". Когато свободните радикали започват да се натрупват в тялото, те започват да вредят на клетките, което може да доведе до подтискане разтежа на мускулите, загуба на мазнини и дори заболяване. Добре, че съществуват естествени антиоксиданти като боровинките. Те спомагат за спиране на окисляването и по този начин предпазват от натрупване на свободни радикали.

2. Бадеми

Бадемите са една от храните-чудо в природата. На първо място бадемите са най-хранителните ядки. Една порция бадеми (една шепа) са отличен източник на витамин Е (антиоксидант) и добър източник на фибри. Те съдържат и полезните за сърцето мононенаситени мазнини. Девет клинични изследвания през последните тринадесет години показаха, че бадемите помагат за намаляване на LDL холестерола, когато са част от диета с ниско съдържание на наситени мазнини. Добре е бадемите да се добавят всеки ден към сутрешната закуска.

3. Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин е най-висококачествената форма на протеин. Той осигурява на организма необходимите градивни елементи за производството на аминокиселини, които се използват за изграждане на мускулна тъкан. Почти всеки, който се занимава със силов спорт, знае за ролята на протеина като хранителна добавка. Изследванията, които са проведени с цел да сравнят суроватъчния с други източници на протеин показват, че той съдържа перфекната комбинация от аминокиселини, необходими за изграждането и функционирането на тялото. Суроватъчният протеин е и антиоксидант и допринася за поддържане на здрава имунна система. Най-важното е, че редовния му прием, в комбинация със силови упражнения, води до изграждане на мускулна маса и загуба на мазнини.

4. Сьомга

Въпреки, че е с по-високо съдържание на калории в сравнение с повечето видове бяла риба, сьомгата е с ниско съдържание на наситени мазнини, с високо съдържание на белтъчини и омега-3 мастни киселини. Последните са от съществено значение за човешкото здраве, но тъй като не се произвеждат в тялото трябва да бъдат доставени с храната. Сьомгата съдържа повече омега-3 мастни киселини от сладководните риби. Освен това е отличен източник на слен, белтъчини, ниацин, витамин В12, фосфор, магнезий и витамин В6. Омега-3 мазнините открити в сьомгата имат голямо значение за сърцето. Те предпазват от сърдечна аритмия, разреждат кръвта (превенция на инфаркти и инсулти) и подобряват съотношението на добрия и лошия холестерол.

5. Psyllium husk

Psyllium husk се произвежда от растението Plantago ovata. Подобно на овеса и пшеницата, Psyllium husk е богато на разтворими фибри. Предимствата на разтворимите фибри са: редовно движение в червата и предотвратяване на запек, премахване на токсични отпадъци от дебелото черво, което го предпазва от рак, поддържане на оптимално PH в червата за предпазване от микробите, които се получават при задържане на храната за по-дълго време в стомаха. Обикновено Psyllium husk се ползва като слабително, но в последно време все по-често се приема като добавка за намаляване на холестерола в кръвта. Според FDA 3-12 грама разтворими фибри включени в диета с ниско съдържание на наситени мазнини може да намали риска от сърдечни заболявания. Виж още...

Няма коментари:

Публикуване на коментар